جرثقیل های سقفی

معرفی مختصر جرثقیل برقی سقفی و آشنایی با پروژه های انجام شده

جرثقیل برقی سقفی (Electrical Overhead Crane) به تجهیزی اطلاق می گردد که عموماً برای جابجایی بار در انبارها و سالن‌های صنعتی کاربرد دارد. این جرثقیل معمولاً دارای دو ریل موازی است که به صورت افقی در مرتفع ترین مکان حرکت می‌کند.


دسته بندی انواع متداول جرثقیل های سقفی بر اساس شکل ظاهری :

الف- تک پل یا آویز

ب- جفت پل یا کالسکه ایی


ج- جرثقیل بازوئی یا پرچمی

د- جرثقیل دروازه‌ای


حوزه های مرتبط با جرثقیل های سقفی

1- طراحی مهندسی و مشاوره فنی بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی

قطعاً داشتن دانش فنی و اشراف بر قوانین و استانداردهای موجود که حاصل تلاش کمیته های معتبر ملی و بین المللی هستند در کنار تجربه کافی تعمیر و نگهداری این تجهیزات، تاثیر بسزایی در توانایی طراحی جرثقیل های مورد نیاز صنایع خواهد داشت و عموم کارفرمایان نیز بر این باور هستند که با توجه به هزینه های بالای طراحی و ساخت، انتخاب بهترین گزینه به لحاظ فنی و مالی را داشته باشند تا در طول زمان ضمن کاهش وقفه های کاری ،کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری را نیز در بر داشته باشند.


2- ساخت یا توسعه توانایی تجهیزات موجود

یکی از مهترین مراحل بعد از طراحی بهینه ساخت جرثقیل می باشد. وجود تجربه و امکانات کارگاهی و دقت نظر مجموعه پرسنل در رعایت تلرانس های ساخت و نصب جرثقیل از آیتم های است که متاسفانه در طول زمان خود را نشان خواهد داد و کارفرمایان معمولاً به واسطه توجه زیاد به هزینه ساخت، توجه کمتری نسبت به کیفیت خواهند داشت.


3- تعمیرات جرثقیلهای سقفی

تعمیرات به موقع هر تجهیزی ، از مهمترین مسائل کارخانه های صنعتی و کارگاه های ساختمانی می باشد. منظور از تعمیرات مجموعه عملیات و فعالیت هایی است که در جهت حفظ، کنترل و افزایش عمر مفید تجهیزات، تاسیسات و دستگاه ها انجام می شود. برنامه های تعمیرات، مدیریت را در جهت برنامه ریزی و نظارت بهتر بر امور یاری می کند و با به کارگیری آنها میتوان از امکانات موجود حداکثر استفاده را نمود. تعمیر جرثقیل نیاز به ابزار بسیار متنوع و مهارت‌های مختلفی دارد. جمع‌آوری همه این ابزار و افراد ماهر در یک مجموعه کار بسیار دشوار و هزینه برای است. ازاین‌رو برخی از امور مربوط به تعمیرات جرثقیل به گروه‌های صنعتی دیگر واگذار می‌شود.


4- بازرسی فنی و ارائه گزارشات و صدور گواهینامه های معتبر سلامت

بازرسی جرثقیل ، برای عملکرد ایمن تجهیزات ضروری است. در صورت بازرسی و نگهداری صحیح تجهیزات ، می توان ایمنی کارگاه را بهبود بخشید و از آسیب اپراتور و دیگر کارگران و زیر ساخت ها جلوگیری کرد. علاوه بر این ، می توان با بازرسی دوره ایی روتین، بهره وری تولید را بهبود بخشید. عدم انجام بازرسی های جرثقیل سقفی و بالابر و نگهداری صحیح تجهیزات می تواند منجر به آسیب جدی ، مرگ یا تخریب اموال شود.


5- نگهداری پیشگیرانه (PM)

نگهداری پیشگیرانه (PM) متشکل از روش ها، فرم ها و دستورالعمل هایی است که به برنامه ریزی نگهداری و تعمیر اصلاحی یا اساسی، نحوه تامین قطعات یدکی و برنامه ریزی برای تامین نیروی انسانی لازم می پردازد. برنامه نگهداری پیشگیرانه (PM) باید به طور منظم مطابق با دستورالعمل شرکت سازنده جرثقیل اجرا شود. البته باید توجه داشت که آنچه توسط شرکت سازنده پیشنهاد می گردد، برنامه نگهداری و تعمیر پیشگیرانه است که به صورت دوره ای اجرا می شود و ممکن است جرثقیل بر اساس برنامه بازرسی نیازمند تعمیرات دیگری نیز باشد. تمام موارد نگهداری، تعمیر و تعویض باید در دفترچه مخصوص گزارش شود و توسط سرکارگر یا تعمیرکار تائید گردد. اسناد و مدارک نگهداری و تعمیر باید به نحو مناسب بایگانی شوند. پرسنل بخش نگهداری و تعمیر باید دانش کافی در مورد ماشین آلات داشته باشند و از خطرات محیط کار، آگاه باشند.


6- آموزش اپراتوری 

نقش اپراتوری در ایمنی کار با جرثقیل ها مهمترین مسئله ای است که کارفرمای جرثقیل باید به خاطر داشته باشد، چون با یک اشتباه ساده اپراتور می توان به راحتی چندین نفر از کارگران کارگاه مصدوم یا باعث مرگ آنها و یا بروز خسارات مالی عدیده و توقف سایت گردد و این موضوع با هیچ قیمتی قابل جبران نخواهد بود. عدم آموزش صحیح و به طبعه آن کوتاهی و قصور اپراتور جرثقیل، بر عهده کارفرما بوده و ایشان مسئول و پاسخگو خواهد بود.


7- بازرگانی و تامین لوازم یدکی

قطعات یدکی جرثقیل های سقفی جزو موارد مهم برای دارندگان جرثقیل می باشد و در صورت بروز خرابی و حادثه ممکن است جایگزین کردن قطعات بسیار سخت یا حتی تامین آنها غیر ممکن باشد. اکثر دارندگان جرثقیل های سقفی همواره قطعات یدکی حرثقیل های سقفی را در انبار های خود به صورت آماده نگه می دارند زیرا هم از نظر زمان و هم از نظر تامین قطعات ممکن است بعدها دچار مشکل شوند. قطعات یدکی مانند: درام، گیربکس، ترمز، مگنت، کمربند جرثقیل و غیره در سه حوزه برق ، مکانیک و ابزار دقیق می بایست متناسب با مشخصات جرثقیل تامین گردند.


جهت دسترسی به مباحث کامل هر بخش ، بر روی تصویر زیر کلیک فرمائید.