طراحی مهندسی و مشاوره فنی جرثقیل

در کارگاه‌ها، شرکت‌ها و صنایع مختلف که جابجایی انواع قطعات، متریال‌های فلزی و قطعاتی که وزن بالایی دارند استفاده از انواع جرثقیل سقفی رواج فراوانی دارد. این جرثقیل‌ها از مدل‌ها و برندهای مختلفی برخوردار هستند و بعضی از شرکت ها در صنعت جرثقیل در زمینه ساخت و فروش فعالیت می کنند. دسته‌بندی‌های مختلفی برای انواع جرثقیل‌های سقفی وجود دارد که مدل‌های مختلف آن در بازار به صورت دستی، برقی و تمام اتوماتیک عرضه می‌شود. مواد اصلی ساخت این دستگاه‌ها عموماً از فلز و سازه‌های فولادی و آلومینیوم یا حتی استیل خواهد بود.



روند طراحی جرثقیل یک فرآیند کاملا صنعتی و با دانش مهندسی و تجربه می باشد و در این روند، متخصص با توجه به باری که قرار است جابه جا شود و شرایط مکان نصب، طراحی را انجام میدهد. قطعاً داشتن دانش فنی و اشراف بر قوانین و استانداردهای موجود که حاصل تلاش کمیته های معتبر ملی و بین المللی است در کنار تجربه کافی تعمیر و نگهداری این تجهیزات، تاثیر بسزایی در توانایی طراحی جرثقیل های مورد نیاز صنایع خواهد داشت و عموم کارفرمایان نیز بر این باور هستند که با توجه به هزینه های بالای طراحی و ساخت، انتخاب بهترین گزینه به لحاظ فنی و مالی را داشته باشند تا در طول زمان ضمن کاهش وقفه های کاری ،کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری را نیز در بر داشته باشند.


دعوت و حضور نماینده فنی جهت سایت ویزیت و برگزاری جلسه و اعلام موارد ذیل جهت تعیین فرآیند طراحی و ساخت جزء الزامات حرفه ایی کار می باشد.

- تعیین استاندارد و الزامات مورد نظر کارفرما : انجمن تولیدکنندگان جرثقیل آمریکاCMAA  ، استاندارد DIN آلمان و غیره

- مشخص کردن محدودیت ها و الزامات مورد نظر کارفرما

- تعیین نوع جرثقیل مورد نیاز : سقفی تک پل یا دو پل، دروازه ایی ، بازوئی ، پاچلاغی و غیره

- مشخص شدن نوع بدنه پل: باکس ، خرپا ، اچ بیم و غیره

- تعیین محیط نصب جرثقیل: فضای باز یا بسته ، سایت معملی یا ضد انفجار ، در معرض بارندگی یا آلودگی غبار و غیره

- تعیین کلاس کاری: بر اساس جداول و استانداردها

- حداکثر ظرفیت مورد نیاز با در نظر گرفتن ضریب اطمینان

- حداکثر ارتفاع جابجایی: کف سایت تا حداکثر ارتفاع تخلیه بار

- مکانیزم جابجایی: نوع زنجیری یا سیم بکسلی

- تابلو برق: اینورتور یا رله کنتاکتور

- فرمان به جرثقیل : دسته فرمان یا ریموت کنترل

- نوع سیستم برق رسان : سی ریل ، شین باز و بسته و یا سیم بکسلی

- ...

- .


فرآیند طراحی

در طراحی که شبیه سازی و تحلیل آن عموماً توسط نرم افزارهای مطرح مانند : ANSYS ، MECHANICAL DESKTOP و SOLIDWORKS و CATIA انجام می گردد شرایط مختلف بهره برداری ابتدا ساده سازی شده و در نرم افزار مسئله مدل (شبیه سازی) شده و بارگذاری تعریف و در نهایت تحلیل می گردد و در بارگذاریهای بحرانی مواردی نظیر میزان خیز یا جابجایی یا به عبارتی تغییر شکل ، حداکثر تنش ، ضریب اطمینان در حالت استاتیک و همچنین تحلیل ارتعاشی و ناپایداری در حالت دینامیک بررسی می شوند. همچنین طراحی و ساخت اجزاء و اتصالات مکانیکی با توجه به وزن سازه و ماکزیمم نیروهای استاتیکی و دینامیکی وارد بر چرخ ها، اتصالات و همچنین تعداد سیکل کاری و بر اساس رسیدن به حداکثر بهره وری و جلوگیری از هرگونه توقف احتمالی جرثقیل صورت میپذیرد.

پس از تحلیل مهندسی ، نقشه نهایی تنظیم گردیده و در اختیار واحد ساخت قرار می گیرد. طراحی و ساخت اجزاء جرثقیل باتوجه به حداکثر نیروی وارده بر چرخ ها و همچنین منطبق با استانداردهای جوش و برش (جدول زیر) برای رسیدن به حداکثر بهره وری و جلوگیری از توقف های احتمالی صورت می گیرد.


طراحی تجهیزات الکتریکی تابلو برق

تابلوهای سیستم برقی جرثقیل بر اساس استانداردهای IEC 34-144-157-158-255-269-292N وسری استانداردهای EN 60034 ساخته و طراحی این نوع تابلوها بر اساس محل نصب و با محاسبه حداکثر جریان برای مدارات فرمان و قدرت  کلیدها و فیوزها انتخاب میگردند.

در این نوع محاسبات حداقل جریان اتصال کوتاه نیز محاسبه شده است وپروتکشن های مورد نظر جهت حفاظت تجهیزات و اپراتور در نظر گرفته شده است.